Mijn hond heeft chocolade gegeten

Vragen
hond chocolade gegeten symptomen Glenn Han @sageforest

Chocolade is giftig voor honden (en andere huisdieren). Door chocolade kunnen honden erg ziek worden en in het ergste geval zelfs overlijden. De giftigheid van de chocolade hangt af van het soort chocolade en de opgegeten hoeveelheid.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

In chocolade zit de stof theobromine, of eigenlijk zit het in de cacao, waar honden niet (goed) tegen kunnen. Voor mensen is theobromine ongevaarlijk, mits je er niet teveel van binnen krijgt. Door de stof blijf je wakker en wordt je actiever. Bij honden is dit anders. Het hondenlichaam kan de stof slecht(er) afbreken waardoor er een te hoge concentratie in het lichaam komt. De giftige stof wordt in het lichaam opgestapeld. Dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de hoeveelheid chocolade, en het soort chocolade (hoe puurder hoe slechter het is), die de hond gegeten heeft kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms is het zelfs dodelijk.

Verstop dus chocolade in een afgesloten trommel of kastje en zorg dat dit buiten het bereik ligt van de hond. Honden zijn niet zo kieskeurig met wat ze eten en zijn door hun goede reukvermogen in staat het 'eten' te lokaliseren. Let vooral op tijdens feestdagen. Bijvoorbeeld chocolade paaseitjes (Pasen), chocolade letters (Sinterklaas), en chocolade kransjes (kerst).

Wat zijn de symptomen als een hond chocolade heeft gegeten?

De eerste symptomen van een hond die chocolade heeft gegeten zijn zichtbaar na één tot twee uur. De hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diaree. De hond krijgt het zwaarder als ook de ademhaling sneller gaat en de hartslag stijgt. De hond krijgt nu koorts. Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden.

De symptomen van een chocoladevergiftiging bij honden zijn:

  • onrustig
  • veel hijgen
  • buikpijn
  • meer drinken én meer plassen
  • verhoogde ademhaling
  • verhoogde hartslag
  • trillen en zenuwverschijnselen
  • braken / diaree
  • koorts
  • epileptische aanvallen

Een hond met bovenstaande symptomen moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. Deze kan de hond controleren en bepalen wat er moet gebeuren. Belangrijk is dat je de dierenarts kunt vertellen wat voor chocola het was en hoeveel de hond ervan gegeten heeft. Neem de chocolade mee naar de dierenarts zodat deze exact weet wat voor chocolade de hond gegeten heeft.

Hoeveel chocolade is gevaarlijk voor een hond?

Chocolade is per definitie gevaarlijk voor honden. Maar afhankelijk van het gewicht van je hond, de hoeveelheid gegeten chocolade en het soort chocolade kan een dierenarts een inschatting maken van de risico's.

De gevaarlijke dosis theobromine voor honden is 100-150 mg per kg lichaamsgewicht. Pure chocolade bevat meer theobromine dan melkchocolade of witte chocolade. De algemene regel is dan ook: hoe puurder de chocolade hoe gevaarlijker de situatie.

De hoeveelheid theobromine in pure chocolade is ongeveer 13 mg/gram, de hoeveelheid theobromine in melkchocolade is ongeveer 1.5 mg/gram. Pure chocolade is dus ruim 8 keer gevaarlijker dan melkchocolade.

Bakkerschocolade is het gevaarlijkst en kan wel 28 mg/gram bevatten en is dus in hele kleine hoeveelheden al giftig voor honden.

In Witte chocolade zit een verwaarloosbare hoeveelheid theobromine en is dus nauwelijks giftig. Wel is het vaak erg vet waardoor uw hond diaree kan krijgen. Bij twijfel is het natuurlijk altijd slim om contact op te nemen met een dierenarts.

Globaal gezien kunt u bij het eten van pure chocolade 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen kunnen optreden. Bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht.

Let op: sommige honden hebben een allergie voor theobromine en reageren nog heftiger!

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de giftige hoeveelheden melkchocolade en pure chocolade voor honden

Lichaamsgewicht Milde klachten Ernstige klachten
Melk Puur Melk Puur
5 kg 50 gr 16 gr 150 gr 50 gr
10 kg 100 gr 32 gr 300 gr 100 gr
15 kg 150 gr 48 gr 450 gr 150 gr
20 kg 200 gr 64 gr 600 gr 200 gr
25 kg 250 gr 80 gr 750 gr 250 gr
30 kg 300 gr 96 gr 900 gr 300 gr

Wat te doen als uw hond chocolade heeft gegeten?

Zodra u erachter komt dat een hond chocolade gegeten heeft moet u nagaan hoeveel de hond heeft gegeten, wat voor chocolade het is en wanneer de hond de chocolade heeft gegeten. De maag heeft een paar uur nodig om zich te legen en de chocolade (de giftige stof theobromine) worden pas opgenomen als het in de darmen is aangekomen. Vervolgens belt u een dierenarts. Deze, zal naar alle waarschijnlijkheid vertellen dat u langs moet komen voor nader onderzoek. Neem de chocolade mee en maak een aantekening met de geschatte hoeveelheid gegeten chocolade en het geschatte tijdstip.

Als u op tijd bij een dierenarts bent kan deze de hond laten braken. Meestal moet de dierenarts de hond dan wel binnen 3 uur na het eten van de chocolade zien. De gevaarlijke stof (theobromine) in chocolade wordt dan niet meer door de hond opgenomen.

Als het langer dan 3 uur geleden is dat de hond chocolade gegeten heeft is de kans groter dat de hond opgenomen moet worden in het dierenziekenhuis. 

Tijd is dus erg kostbaar. Als men er snel bij is, dan is een chocolade vergiftiging te behandelen en zal de hond volledig herstellen. Maar, voorkomen is natuurlijk altijd beter. Laat chocolade dus niet (onbeheerd) op tafel staan en zorg dat uw hond nooit de kans krijgt het op te eten.

Gerelateerde Blogs

Color Switcher