Tips voor je hond met warm weer

Tips

De zomer is nu echt begonnen en dat merk je. Lange warme/benauwde dagen en veel mensen op vakantie. Voor ons vaak heel heerlijk, maar vind je hond dit ook wel zo lekker? De lichaamstemperatuur van de hond kan door de hoge temperatuur snel stijgen waardoor hij minder energie heeft. Vaak zie je dat honden uit zichzelf de schaduw opzoeken of wanneer ze de mogelijkheid hebben verkoeling in het water.

Lichaamstemperatuur hond in relatie tot koorts.

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt rond de 38-39 graden. Wanneer je flink met de hond hebt gespeeld of op warme dagen in de zon, kan deze lichaamstemperatuur logischerwijs wat stijgen, ook wel oververhitting of hyperthermie genoemd. Koorts kan echter ook een oorzaak zijn. Bij temperaturen boven de 40 graden is het dan ook verstandig om direct contact op te nemen met je dierenarts. Zij kunnen professioneel beoordelen of de hond ziek is en hier geschikt advies voor bieden.

Belangrijke tips voor honden en warm weer!

Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Neem bij hoge temperaturen de nodige voorzorgsmaatregelen in en om uw huis. Laat je hond niet te veel in de zon liggen ook niet als de hond dit zelf wel wilt. Wanneer u veel zon in uw tuin heeft zorg dan voor voldoende schaduwplekken. Zorg dat er altijd voldoende vers drinkwater aanwezig is, Geen ijskoud water!

Let op tijdens het uitlaten

Asfalt en zand worden bij hoge temperaturen gloeiend heet. Asfalt kan bij hoge buitentemperaturen al snel oplopen tot ruim 60 graden. Wanneer je met je hond gaat wandelen loop dan liever op gras en vermijd de volle zon. Als de ondergrond te heet is om je hand erop te leggen, dan is deze ook niet geschikt om je hond erover heen te laten lopen. Beperk het uitlaten met hoge buitentemperaturen overdag tot het minimum en in de avond wanneer het is afgekoeld kan je dit inhalen door een extra lange wandeling.

Beperk fysieke inspanning

Sporten tijdens tropische temperaturen wordt bij mensen niet aangeraden. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond niet rennen naast je fiets en stel de lange wandeling uit tot in de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat je bal en stok lekker thuis.

Laat je hond nooit achter in je auto

Elk jaar komen er nog steeds meldingen binnen van honden die ternauwernood uit een bloedhete auto moeten worden bevrijd. Vaak wordt er gedacht ‘het zijn maar een paar minuutjes en mijn raam staat toch op een kier’. Wanneer de buitentemperatuur 24 graden is loopt het binnen in de auto al snel op richting de 40 graden. Laat staan hoe snel de temperatuur op loopt bij tropische waarden.

Speciale aandacht

Net als bij mensen zijn er ook honden die extra gevoelig zijn voor warmte. Je moet dan denken aan oude honden, pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals de Boxer en Bordeaux dog. Deze honden kunnen minder goed hun warmte kwijt door middel van het hijgen. Houd dit soort hond dan ook nauwlettender in de gaten.

Strand en plassen

Bij warm weer is het natuurlijk heerlijk om af te koelen met je hond aan het water. Neem een extra kleed mee zodat je hond niet op het warme zand hoeft te liggen. Met een parasol of tentje erbij kan je hond heerlijk uitrusten in de schaduw. Let op bij zwemmen dat je hond niet te veel water binnen krijgt, dit gebeurt vaak wanneer je met een balletje gaat spelen. Bij hele grote hoeveelheden kunnen er maag en darmklachten ontstaan. Wanneer je met je hond naar het strand gaat neem dan voldoende vers lauw water mee. 

Kwaliteit van het water

Bij recreatieplassen is het vaak stilstaand water. Wanneer de buitentemperatuur tussen de 20 en 30 graden ligt kan er blauwalg ontstaan. Deze blauwalg bevat voor dier en mens een giftige water bacterie. Wanneer besmet water wordt opgenomen via de mond (of bek) kan dit leiden tot maag-darmklachten, ook irritatie aan de slijmvliezen en huidirritatie behoort tot de mogelijkheden. Deze bacterie wordt veroorzaakt doordat vogels en vissen worden besmet via hun darmkanaal. Wanneer de vogel of vis sterft en deze ligt in stilstaand water kan de giftige bacterie het water besmetten. Houd dus goed de waterkwaliteit in de gaten en wanneer je dode vissen of vogels in het water ziet laat je hond hier dan niet zwemmen.



Gerelateerde Blogs

Color Switcher